Tomātu kopšana balkonā

Tomātu kopšana balkonā maz atšķiras no siltumnīcas tomātu kopšanas. Laistīšana, protams, ir svarīgākais, šeit jāatceras, ka tomātam nepatīk ilgstošs mitrums-purviņu nevajag uzturēt. Es stādu tomātus kūdras substrātā, kas ilgstoši uztur mitrumu. Tā kā no pusdienlaika līdz rietam mans balkons ir saulē, tad es tos laistu reizi trīs dienās, citreiz katru otro dienu, jo karstumā pat kūdra nespēj noturēt mitrumu.

Šī rakstiņa mērķis ir pastāstīt, ka svarīga darbība tomātu kopšanā ir jauno sānu dzinumu, kas cītīgi aug, noplūkšana. Šī rīcība ir jāveic laikā, kad jau ir sākuši veidoties augļi un ziedi turpina ziedēt. Jānoplūc sānu dzinumi stāda apakšpusē, atstājot dažus augšā, kas var vēl izaugt līdz ziedēšanai un izveidot augļus vēl sezonas laikā. Jāplūc arī apakšējās lapas, jo tās sāk bojāties un atņem augam spēku. Sānu dzinumu un apakšējo lapu noplūkšana augļu veidošanas laikā nepieciešama, lai augs visus spēkus veltītu augļu gatavināšanai.

Protams, nekas ļauns nenotiek, ja stādam ļauj augt tā kā tam patīk,  augļi veidojas lēnāk,  bet stādi  ir apauguši no pamata līdz galotnei.

Parādās pirmie tomāti…

bal (28)

 

šādi izskatās sānu dzinums…

bal (29)

 

un, kad viss liekais noplūkts, tad skats ir aptuveni šāds…

bal (57)

Ceru, ka šī vasara būs saulaina, naktis būs siltas, tad man ir cerība sagaidīt sarkanus, dzeltenu un melnus tomātus (dabūju divus interesantus stādiņus – redzēs, kas no tā sanāks)

 

09. June 2013 by Margarita
Categories: Mans zaļais balkons | Tags: , , , , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *