Dilles un loki

Dilles un loki, tie ir mani pavasara zaļumi – vienīgais, ko vēl neiesēju, jo veikalā aizrāvos ar tomātu un baklažānu sēklām, ir rukola, kas pavasarī ir visgardākā. Vēlāk uz balkona arī sēju, lai varētu ēst maigas, nepāraugušas lapiņas, bet tomēr visgardākie ir tie pirmie salātiņi:) Garšaugu gardēži var savam vēderpriekam izvēlēties dažnedāžādus augus –  pētersīļus, dārza kreses, lapu sinepes, majorānu, pupu mētru, lapu kārveles, gurķu mētru, maurlociņus, estragonu, timiānu, melisu, izopu, piparmētras, lupstājus un  vēl un vēl, bet uz manas ļoti maziņās palodzes labi sadzīvo loki, dilles, baziliks un rukola.

Par lokiem

Kādreiz bija ierasts likt sīpla galviņu ūdenī, lai dzen saknītes un lociņus, taču es stādu sīpolus zemē, gan smaciņa nav no veca sīpolūdens, gan ilgāk var ražu vākt. Pagājušajā pavasarī saldējumu kastes labi noderēja, bet šajā pavasarī 2-litru ietilpības piena pakas – smuki var daudz sīpolus sarūmēt, jo piena pakas malas mazliet padodas.

Loki dīkst diegan ilgi-5-6 dienas jāgaida, bet kad “zaļie mati” ir ārā, tad tie var paaugties pat līdz 2 cm dienā. Ja loki ir virtuvē, tad var ļoti ērti sēdot pie galda  paplūkt un uzreiz svaigu ēst, ērti un veselīgi:)

Loku raža visu laiku

DSC_0058

Vasarā vecās sīpolgalvas diemžēl vairs nav labas lokiem, taču tad talkā nāk sīksīpoli. Ja sīksīpolu stāda dārzā, tad tas tur izaug par lielu un dūšīgu sīpolu ar bieziem lokiem, taču uz balkona (manā gadījumā tas ir saulains), sīksīpoli ļoti labi noder tieši loku ieguvei. Tā nu loki man ir visu vasaru.

Sīksīpoli lokiem (vēl pa vidam dilles pēcāk sasēju, tad pavisam jauki izskatījās)

 loki

Par dillēm

Dilles gan ir diezgan cimperlīgas, bet es sēju gan uz palodzes, gan pēc tam uz balkona. Sadīgst ātri, 4-5 dienas un jau mazie kātiņi ir ārā no zemes. Šķirnes izmēģinājos visādas, lielu atšķirību nemanīju. Pagājušajā gadā sēju 5l ūdens pudelē, kam viena mala nogriezta, šogad dažādos mazākos trauciņos-krējuma, jogurta un nogrieztu minerālūdens pudeļu traukos.  Tam nav nozīmes, kāda veida traukos sējat, tikai jāievēro 2 nosacījumi – 1)trauku apakšā ir jāizveido caurumiņi, lai dilles elpo un purviņš neiedzīvojas, un 2) sējot dilles ir vajadzīgs trauka dziļums. Dilles var sasēt diezgan biezi blakām, bet tā kā tām ir garas saknes, tad zemes slānim 15 -20 cm dziļums būtu vismaz nepieciešams.

Vēl dillēm patīk siltums – uz palodzes ar to nav nekādu problēmu, jo radiatori ir tuvumā un rada dillēm “silto nakšu” sajūtu, bet uz balkona tāpat kā dārzā, dilles aug tad, ja naktis nav aukstas. ja naktis ir vēsas vasarā, tad dilles tādas nīkulīgas vien būs. Taču tas nekas, garšo jau tāpat labi:)

Pagājušā pavasara dillītes (pēc tam šis pats trauks deva ražu arī uz balkona līdz vasaras beigām gandrīz)

d (47)

Šī gada diļļu vaga (nav nolūks neko citu reklamēt, kā vien dilles)

dilles (2) DSC_0001

Papildus viens stāsts par to, kā laukos ļoti agri ēst dilles, kas augušas ārā (reāls stāsts iz dzīves).

Rudenī vajag savākt visus diļļu kātus dārzā un tādā biezā čupā nolikt kaut kur pie šķūņa, vai žogmalē, tur, kur ir laba zeme un pavasara saules stari ātri kausē sniegu un ir mazliet aizvējiņš no vienas puses. Pavasarī, kad viss sāk kust, nevajag steigties tos kātus savākt, lai pastāv, kamēr tāds īstens siltums iestājas, maijs piemēram (jo marts, nebūs labākais piemērs paskatoties pa logu). un zem tās čupas, kā brīnums, būs smuki sadīgušas izbirušās diļļu sēklas.

Ēdam zaļumus:)

23. March 2013 by Margarita
Categories: Uz palodzes | Tags: , , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *